In het teken van leven

Donorkunst en debat over ethiek en techniek

Van 11 tot 17 oktober vindt bij Lijm & Cultuur in Delft de Donorweek "In Het Teken van Leven" plaats met een mix van culturele en informatieve activiteiten.
Het is een veelzijdige week, met een grote foto-expositie (opening zaterdag 11 oktober), voorlichtingsbijeenkomsten voor het voortgezet onderwijs, een theaterproject voor mbo-ers.
Ter afsluiting is er op vrijdag 17 oktober vanaf 20 uur een avond vol debat, muziek, inspirerende presentaties en filmpjes in het teken van ethiek en techniek, met o.a. Pia Dijkstra, Prof. Metselaar van het Erasmus MC, nierzoekende Razia Santoe, niergetransplanteerde DJ Admiral's Jazzics en vele anderen.

Het programma:

Zaterdag 11 oktober / 20:00 / Opening
kunst muziek presentatie inspiratie

Vrijdag 17 oktober / 20:00 / Afsluiting
film debat techniek ethiek muziek

Kunstexpositie 12 t/m 17 oktober / 11:00 - 16:00
Levenstekens – Mariëlle van Meel
The Receiver – Patrick Jonas

Toegang tot alle activiteiten is gratis.

Kijk voor meer informatie in de flyer.

Het doel is mensen te inspireren en aan het denken te zetten over het belang van registratie voor orgaandonatie. De organisatoren willen het aantal geregistreerden in Delft boven het landelijk gemiddelde zien te krijgen. Daarvoor hebben ze nog 1.529 registraties nodig. Het is belangrijk dat iedereen er goed over nadenkt en bewust een keuze maakt en die laat registeren, of het nu ja of nee is.

Donorschap is een beladen onderwerp waarbij dood en leven zeer nauw zijn verbonden. Het is ook een wereld vol bijzondere verhalen van sterke mensen vol wils- en levenskracht die dankzij hun donor en een persoonlijke strijd een nieuwe toekomst tegemoet gingen. Die mensen en hun verhalen zijn een enorme inspiratiebron en vormen de basis van deze bijzondere week. Niet alleen de verhalen van getransplanteerden, maar ook de verhalen van mensen die bij leven een nier doneerden. Voor de fotoexpositie stonden 100 getransplanteerden model. Kunstenares Mariëlle van Meel toont hun verhalen in een intieme installatie.

Het project is een initiatief van Mariëlle van Meel, zelf levergetransplanteerde en kunstenaar, en Anne Bos, gemeenteraadslid in Delft en moeder van de 13 jarige Wiebe. Wiebe kreeg op 5-jarige leeftijd een donorlever. Lijm & Cultuur en de Stichting L&C Labs omarmden het initiatief en zetten het samen met Anne en Mariëlle op aarde.

Menu