Mark Kroes kreeg stamcellen (broer)

Ik ben Mark Kroes (op de foto rechts), 35 jaar en deelnemer aan de Transplantoux 2019. Ik heb in februari 2007 een stamceltransplantatie ondergaan vanwege Chronische Myeloïde Leukemie (CML).

Elfstedentocht Mark Kroes

Even terug in de tijd… 31 mei 2006, voor mij een dag die ik niet zo snel zal vergeten. Ik ging die ochtend naar mijn huisarts omdat ik me al een tijd niet zo lekker voelde, ik was snel vermoeid, had een opgezette bovenbuik en zweette iedere nacht behoorlijk.

Aangezien de huisarts mijn symptomen niet vertrouwde werd ik direct doorgestuurd voor het afnemen van bloed. Aan het einde van de dag werd ik gebeld met de mededeling dat mijn bloedwaardes niet goed waren en ik moest mij zo snel mogelijk bij het UMCG melden.

Na een aantal onderzoeken waaronder een beenmergpunctie bleek dat ik chronische myeloïde leukemie (CML) had. Een kwaadaardige bloedziekte vanuit het beenmerg waarbij een toename is opgetreden van de witte bloedcellen. Het is een zeldzame vorm van leukemie en de gemiddelde leeftijd van de patiënten met CML is tussen de 50 en 60 jaar. Op zo’n moment staat je wereld op zijn kop, ik, leukemie? Dat kan toch niet, ik leef gezond, sport, ben nog jong…

Na de diagnose werd ik opgenomen in het ziekenhuis en is er direct gestart met een chemokuur zodat ik daarna kon starten met het medicijn Imatinib. Dit medicijn kan er voor zorgen dat de ziekte stabiel blijft maar bij mij had het weinig effect aangezien de ziekte al na een aantal maanden richting de volgende fase ging, de zogenaamde acceleratiefase. Daardoor kwamen er nog meer afwijkingen in het bloedbeeld en op dat moment was er geen andere optie dan een stamceltransplantatie.

In de eerdere maanden van mijn ziekte waren mijn beide broers gecontroleerd op een ‘match’ en gelukkig, mijn jongste broer Frans (links op de foto) was geschikt als donor!

Voor de start van de stamceltransplantatie werden alle bloedcellen vernietigd door een zware chemokuur van een week.

Na die week werden de gezonde stamcellen van mijn broer aan mij overgedragen via een infuus. Dit was op 14 februari 2007, Valentijnsdag en voor mij ook de dag van transplantatie. De nieuwe stamcellen vonden na een aantal dagen (gelukkig!!) hun weg naar mijn beenmerg en begonnen daar weer te produceren.

Na ongeveer 6 weken mocht ik mijn isolatiekamer verlaten en begon het herstel thuis. Ik kreeg steeds meer energie en kon mijn conditie verbeteren met wandelen, wielrennen en mountainbiken. Ook kon ik mijn studie aan de Hanzehogeschool Groningen weer hervatten en met succes afsluiten. Hierna ben ik fulltime gaan werken en ben ik met mijn partner Kirsten in Oosterwolde (Friesland) gaan wonen. Samen zijn wij in september 2015 de trotse ouders geworden van een prachtige tweeling!

Nu, ruim 12 jaar na de transplantatie krijg ik voor de tweede keer de kans om mee te gaan naar de Mont Ventoux, erg bijzonder om dit samen met mijn broer én stamceldonor Frans te mogen doen. Door mijn deelname wil ik laten zien hoe belangrijk orgaan- en stamceldonoren zijn en dat als je gezond en positief leeft je een hele hoop kunt bereiken!
Wilt u ons mooie project steunen?

Dat kan via deze link:
https://www.doneeractie.nl/getransplanteerden-beklimmen-de-mont-ventoux/-33770– Mark Kroes, deelnemer Transplantoux 22 juni 2019.

Menu