Over het NDM

Wanneer iemand een orgaantransplantatie krijgt, weet hij of zij vaak niet wie het orgaan heeft gedoneerd. Voor getransplanteerden is hun donor een held, omdat deze hen een tweede leven heeft gegeven. Zij kunnen echter meestal niet in contact komen met nabestaanden om deze dankbaarheid te tonen. De Stichting Nationaal Donor Monument, ontstaan vanuit de Stichting Transplantatie NU!, is daarom gestart met het initiatief om een monument ter ere van orgaandonoren op te richten.

Het Nationaal Donor Monument is een monument ter herinnering aan alle anonieme donoren die hun organen hebben afgestaan. Het donormonument is een plaats waar getransplanteerden hun donor kunnen bedanken. Daarnaast is het een plek waar nabestaanden van donoren troost kunnen vinden, want door de keuze van hun familielid of vriend hebben anderen een nieuwe kans gekregen.

Er is op dit moment een groot tekort aan orgaandonoren in Nederland. De problematiek rond orgaandonatie en transplantatie is de afgelopen tijd vaak op een negatieve manier in het nieuws geweest. het Nationaal Donormonument brengt het onderwerp orgaandonatie juist op een positieve manier onder de aandacht door te laten zien dat Nederland blij mag zijn met degenen die wél kiezen om hun organen af te staan. Het monument draagt, als nationaal symbool van orgaandonatie, bij om degenen die nog geen orgaandonor zijn te stimuleren ook donor te worden. Want door een simpele keuze kan iedereen een held zijn.

Het Nationaal Donor Monument bestaat uit het beeld 'de Klim'. Dit beeld is ontworpen door kunstenaars Egbert Hermsen en Ben Overkamp. Het staat symbool voor enerzijds een getransplanteerde die dankzij zijn donor naar een nieuw leven klimt en anderzijds een nabestaande die uit een dal van verdriet klimt doordat de overleden donor in iemand anders voortleeft.

Onze doelstelling en missie

Statutair is de doelstelling van de Stichting nationaal Donor Monument als volgt geformuleerd:
1. het beheren en onderhouden van het Nationaal Donor Monument te Naarden,
2. het uitdragen van het Nationaal Donor Monument als symbool van dankbaarheid voor orgaandonatie,
3. het verrichten van alle verdere handelingen die hiermee verband houden of daartoe bevorderlijk zijn.

Missie
Concreet betekent dit dat wij onze dank willen betuigen aan de donoren, de levende donoren en de nabestaanden van donoren, die een orgaan hebben afgestaan ten behoeve van transplantatie. Wij willen de donoren en hun nabestaanden hiervoor eren. Daarnaast willen wij een bijdrage leveren aan bewustwording rondom transplantatie en donatie.

Waar staat het Nationaal Donor Monument

Het monument staat naast de Grote Kerk te Naarden
St. Annastraat 5, 1411 PE Naarden

Met trein en buslijn:

 • 110 (Richting Weesp Station)
 • Vertrektijd 09 en 39 minuten over het hele uur
 • vanaf station Naarden-Bussum.
 • Reistijd ongeveer 7 minuten.
 • Uitstappen bij halte Burgemeester Wesselingplein.
 • De St. Annastraat is 3 minuten lopen.

Met de auto

Komend uit de richting Amsterdam (vanaf snelweg A1):

 • afslag Gooimeer, nummer 6
 • onderaan de afrit rechts (lJsselmeerweg)
 • aan het eind links (Amsterdamse Straatweg)
 • volg verder de P-verwijzing

Komend uit de richting Amersfoort (vanaf snelweg A1):

 • afslag Bussum, Naarden, Naarden-Vesting, nummer 7
 • bovenaan de afrit eerste weg rechts (Amersfoortsestraatweg)
 • rechtdoor en bij de tweede verkeerslichten rechts
 • volg verder de P-verwijzing

Looptijd vanaf Parkeerplaats buiten de vesting is enkele minuten

Menu