Donor Designweek

Eindhoven 17 – 27 oktober 2013

Zijn orgaandonoren in de toekomst nog nodig?

Donor Design Week in Eindhoven prikkelt met een expositie, debat-avond en een mobiele-unit.

Op 17 oktober organiseert kunstenaarscollectief een debatavond in Eindhoven als start van hun vijfdaagse expositie met werken geïnspireerd op het lichaam, de vergankelijkheid, de huid en orgaandonatie. “Zijn orgaandonoren nog nodig in de toekomst?” is de centrale vraag op de debatavond en de expositie. De activiteiten zijn een initiatief van kunstenares Mariëlle van Meel, zelf ontvanger van een donorlever. Zij is ook vrijwilliger van de Nederlandse Transplantatie Stichting. De Donor Design Week is een officieel onderdeel van de Dutch Design Week 2013 in Eindhoven en de landelijke Donorweek.

Worden organen in de toekomst gekloond? Kunnen organen op chip de functies van onze organen overnemen? Het publiek discussieert mee over deze en meer prikkelende stellingen tijdens de debatavond op 17 oktober op Strijp-S. De discussie onder leiding van Gijs Weenink, directeur DebatAcademie, belicht ondermeer de medische, technologische en ethische kant van dit maatschappelijke vraagstuk. Deelnemers aan het debat zijn onder andere dr. Gert van Dijk, medisch-ethicus, dr. Anja van de Stolpe, schrijfster van het boek “Stamcellen”en Jos Joore, biotech-ondernemer. Als afsluiting van de debatavond opent Mary-Ann Schreurs, Wethouder Innovatie, Design en Cultuur van Eindhoven, de expositie met werken die aansluiten op het thema van de avond.

Donor Design Expo is een unieke tentoonstelling met werken van zes professionele kunstenaars waarin biotechnologie, medische kunst en persoonlijke ervaringen bij elkaar komen in een speciaal ontworpen interieur. Mariëlle van Meel is de initiatiefnemer van de Donor Design Week en een van de kunstenaars. In 1992 redde een donorlever haar leven. In haar kunstwerken die allemaal verband houden met orgaandonatie laat zij de kwetsbaarheid van het leven zien. De expositie is toegankelijk vanaf 17 tot en met 22 oktober in expositieruimte Yksi op Strijp-S.

De mobiele installatie ‘Jannie-Donna-Teur’ is een derde onderdeel van de Donor Design Week i.s.m Stadvis. Van 17 tot en met 27 oktober verplaatst deze mobiele transplantatie-eenheid zich over het terrein van de Dutch Design Week. Een patiënt die wacht op een donororgaan vraagt vanuit een ziekenhuisbed de hulp van passerend publiek. Mensen kunnen o.a. door het beantwoorden van kennisvragen deze patiënt in leven houden en de wachtlijst te verkorten. Door het leven van een fictieve patiënt in de handen van de bezoekers te leggen hopen de ontwerpers de noodzaak van donorregistratie duidelijk te maken.”

Donor Design Week is een bijzonder samenwerkingsverband tussen kunstenaars Jalila Essaïdi, Karina van Heck, Alissa van Asseldonk, Karen Schipperen, Mariëlle van Meel en Marijn de Kok. De debatavond is mede mogelijk door samenwerking met Sanquin Bloedvoorziening en de Nederlandse Transplantatie Stichting. De Donor Design Week is een activiteit tijdens de landelijke Donorweek van 14 tot en met 20 oktober en onderdeel van de Dutch Design Week 2013 van 19 tot en met 27 oktober.


Programma Donor Design Week

Donor Design Expo: 17 t/m 22 oktober 11.00-17.30 uur

Donor Debat avond: 17 oktober 19.00 - 21.00 uur

Mobiele Transplantatie Unit: 17 t/m 27 oktober, gepresenteerd tijdens de debat avond op 17 oktober.

Locatie en tijdstip:

Lokatie: BLACK BOX, Yksi Winkel & Yksi Expo Torenallee 22-02 (Strijp-S) - Eindhoven

Samenwerkingspartijen

Nederlandse Transplantatie Stichting - Sanquin Bloedvoorziening - Nationaal Donor Monument (NDM) -

Yksi Expo - Dutch Design Week - Stadvis - CKE - JVR - Bracumba Percussie


Wordt donor www.jaofnee.nl !

Menu