Donorrun: In beweging voor orgaandonatie

Ruim honderd sporters in actie tijdens Donorweek De DonorRun is niet zomaar een sportevenement. Het is de manier waarop mensen met een donororgaan laten zien dat het leven na transplantatie doorgaat. Gisteren vertrokken ruim honderd sporters in sportteams vanuit zes verschillende locaties in Nederland om te finishen bij het Donormonument in Naarden.

Actief leven

Sportliefhebbers, betrokkenen en geïnteresseerden hadden zich gisteren verzameld in Almere, Lelystad, Uitgeest, Uithoorn, Utrecht en Soest. Op alle zes locaties klonk in de ochtend het startschot voor de Donorrun, het donorsportevenement van het jaar. Bij elke start waren bijzondere dingen te beleven, zo was het in Almere niemand minder dan Charly Luske die de sporters op weg stuurde en wenste in Uithoorn burgemeester Oudshoorn-Tinga de deelnemers persoonlijk succes. In elk team liep, wandelde of fietste ten minste één persoon met een donororgaan mee. Doel van dit alles was laten zien dat mensen met een donororgaan weer een actief leven kunnen leiden en daarmee oproepen tot donorregistratie.

Bijzondere dag

De DonorRun finishte na diverse tussenstops bij sportverenigingen, in winkelstraten en op stations om 16.00 uur bij het Donormonument in Naarden. Hier ontstak burgemeester Joyce Sylvester samen met nabestaande Rita Roelfsema de symbolische vlam van het leven in het bijzijn van de sporters. Burgemeester Sylvester: “Transplantatie betekent niet alleen een verlenging van het leven, het is vaak ook een verbeterd leven.”
De DonorRun werd feestelijk afgesloten met muziek en een tentoonstelling. Joke Limmen zong haar lied ‘Second Life’, geschreven over haar donorhart. Ivo Hougardy, zelf deelnemer, vertelt over zijn bijzondere dag: “Drie maanden geleden kon ik nog bijna niets, nu ben ik fit genoeg om de ruim 16 kilometer van Almere naar Naarden te lopen. Het was heel bijzonder om te zien hoeveel mensen die een donoroperatie hebben ondergaan, hier actief aan konden deelnemen. Het leven na een transplantatie gaat door, dat zie ik en dat voel ik!”

Donorweek 2012

Tijdens de nationale Donorweek, dit jaar van maandag 22 tot en met zondag 28 oktober, staat heel Nederland in het teken van orgaandonatie. De centrale vraag is: ben jij al donor, Ja of Nee? Want er zijn meer donoren nodig. Kijk voor aanvullende informatie en registratie op hier voor" class="redactor-autoparser-object">www.jaofnee.nl.

... meer foto's.
Lees hier het verhaal van Ivo Hougardy.

Meer informatie via de Nederlandse Transplantatie Stichting:
Janine van Trierum: 06 – 53375138.
Jeantine Reiger: 06 - 51 71 62 54

Nienke van der Jagt

Menu